Hogyan és mikor?

Betakarítás

A zöldségeket különböző időben lehet betakarítani fajtától függően. Bizonyos növénytípusok korán vagy későn érők, vannak olyan növények, amelyek folyamatosan vagy egyszerre érnek meg. Mindemelett azt is figyelembe lehet venni, hogy milyen színüként akarjuk elfogyasztani azt a növényt, például paprika esetében más-más színe lesz a paprikának, attól függően, hogy az érés melyik pillanatában takarítjuk be. Sárgarépát is már elég korán be lehet takarítani, de akár a földben is lehet hagyni, úgy tovább nő és magasabb lesz a vitamintartalma.  Ha a betakarítás után a zöldségek részét eltároltuk vagy tartósítottuk és még mindig sok a zöldség, akkor érdemes barátoknak vagy rokonoknak ajándékozni. 🙂

 • Tartósítás
  • Valamennyi zöldség tartósítható valamilyen formában. A leggyakoribb tartósítási módszerek: a lefagyasztás, szárítás és savanyítás.
   • Olyan növényeket lehet lefagyasztani, amilyeneket látunk a boltok mirelit polcain is. Például, borsó, gyökerek, babfélék, kukorica.
   • Gyökérzöldségek szárításával akár házilag is készíthetünk vegetát. A zöldségeket fel kell aprítani, ki kell szárítani, majd üvegekben el lehet tárolni őket.
   • Magyarországon pedig majdnem minden zöldségből készül savanyúság, de leggyakrabban uborka, káposzta, paprika és céklát szoktak besavanyítani.