Mit is kell csinálni?

Kert gondozása

Ha megvan a terv, hogy mit vetsz vagy ültetsz el, már jó úton haladsz arra, hogy kész legyen a kiskerted. Azonban fel kell készülni arra, hogy az elvetett vagy elültetett növényeket és a talajt hónapokon keresztül gondozni is szükséges.  Ezek a legfontosabb lépései annak, hogy a kiskerted szépen nőjön és szép is maradjon a hónapok, évek folyamán.

Öntözés

Az első és legfontosabb lépés az öntözés. Nem csak a tavaszi hónapokban fontos a megfelelő vízellátás, hanem a nyári melegben is, hiszen ahogy haladunk előre az időben a nyári melegek egyre melegebbek lesznek, az UV sugárzás erősebb lesz, így a növényeink könnyebben kókadnak el, ha nem jutnak megfelelő mennyiségű vízhez. Ahhoz, hogy a zöldség jól nőjön, egy évben körülbelül 7-800 mm csapadékre van szüksége. Hagyományos bölcsesség szerint egy négyzetméterre 20 liter vízre van szükségünk egy héten nagy általánosságban, bár a nagy vízigényű növények, mint pl az uborka a terméskötés és érés idejében sokkal többet igényelnek ennél. De annak érdekében, hogy a talajból a legmelegebb időszakban se párologjon el a víz, használhatunk talajtakaró növényeket, 5 cm vastagságban komposztot és akár geotextilt is. Minden növény egyedi vízigénnyel rendelkezik, ezeket a növények leírása mellett lehet megtalálni.

Tápanyag utánpótlás

A növényeknek a napfényen kívül szüksége van a talajból származó tápanyagra is. A tápanyag bevitelnek ezen formáját mi is elősegíthetjük azzal, ha valamilyen módon extra tápanyagot juttatunk a talajba. A legismertebb tápanyagforrás a trágya, amely gazdag a növényeknek szükséges nitrogénben, káliumban és foszforban. Persze egyes trágya fajták esetén ez az érték különbözhet és egyes növények is másfajta arányban kívánják ezeket a tápanyagokat. Nitrogénben gazdag trágyát leveleszöldségek és a gumós növények kedvelik, foszforban gazdag trágyát a gyökérzöldségek és a hagymafélék, a káliumban gazdag trágyát akkor érdemes használni, ha már virágzásban van a gyümölcsöző növény.

A legegyszerűbb módja a tápanyag utánpótlásnak, ha a boltban veszünk bio tápoldatot. Ezekben minden szükséges tápanyag megtalálható és nem kell sokat vesződni azzal, hogy melyik növénynek mire van szüksége.

Készíthetünk saját magunk is tápoldatot. A legjobb és legegyszerűbb a csalántea, amelyet úgy tudunk elkészíteni, ha apróra darabolt csalánt egy zárt edénybe rakunk esővízzel, majd kitesszük a napra, és naponta kevergetve két hétig hagyjuk erjedni. Ezek után leszűrjük és kész is a házi készítésű bio-tápoldat.

Talaj kémhatása

Kertészeti környezetben a talaj kémhatása abból a szempontból jelentős, hogy bizonyos fajta növényeknek különleges igényeik vannak és szeretik, ha egy talaj kicsit savanyú vagy éppen lúgos. 4,0-tól mérjük jellemzően, amely érték a különösen savanyú talajt jelenti, és 9,0 pH érték fölé mehet a talaj kémhatása, amely különösen lúgos talajt jelent. Jellemzően pH 5,5-ös érték felett már a kertészeti növények nagyrészét sikerrel lehet nevelni. A talaj pH értékét lehet boltban kapható mérőeszközökkel is ellenőrizni, de vannak házi módszerek is, amellyel egész pontosan megállapítható a talajnak a kémhatása. Egy rész talajhoz hozzákeverünk 3 rész desztillált vizet, majd hagyjuk leülepedni, majd egy bármely kertészeti boltban kapható pH tesztcsíkkal lemérjük az értéket.

Vetésforgó

A kiskert tervezésekor érdemes hosszútávra tervezni. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy kertészeti évben gondolkozunk, hanem akár több szezonban is, ennek érdekében fontos, hogy vetésforgót alkalmazzunk a talaj minőségének védelme érdekében. Rokonságba tartozó növényeket nem ajánlatos egymás után ültetni vagy vetni, hiszen ugyan azokat a tápanyagokat szívják fel a talajból, így a következő vetés alkalmával már ezek hiányozhatnak a talajból, így a következő generációja a növényeknek sokkal gyengébben fognak fejlődni, mintha más növényt vetnénk vagy ültetnénk. Továbbá rokon növények ugyan azokat a kártevőket vonzzák, így ha a talajban a kártevők áttelelnek, akkor rögtön megtámadják a növényeket.

Kártevők

A rovarok elkerülhetetlen részei környezetünknek, de ez nem azt jelenti, hogy hagyni kell, hogy lelegeljék az általunk ültetett növényeket. Takarónövények határt állítanak sok kártevőnek, csiga csapdák kontroll alatt tartják a csigapopulációt. Egy hat centis rétegű komplex komposzt sok növénybetegséget képesek meggyógyítani és a levéltetvek hullámait is visszafordíthatják.

A leghatékonyabb módja a kártevők elleni védekezésnek egy olyan környezet kialakítása, amely vonzza a hasznos rovarokat. A jótékony rovarok, olyanok, amelyek hasznosak a kert számára valamilyen formában. Ezek közé tartoznak a jól ismert beporzók, mint a méhek, vagy a lepkék továbbá a kártékony rovarok természetes ellenségei.

Gyomlálás

A kártevők mellett a gazolás is elkerülhetetlen része a kertészkedésnek. Több módszer is van a gazok kordában tartására. Az egyik, amelyben a haszonnövényeket hozzuk előnybe azzal, hogy sűrűn ültetünk, és nem hagyunk sok bevetetlen árnyékos területet üresen. A másik, ha mi magunk szedjük ki gyökerestül a gazt a növényeik körül.

Vannak azonban ehető gazok, amelyeket gazolás után egy salátában vagy egy szendvicsben el lehet fogyasztani. Ilyenek a vad madársaláta, libatop, tyúkhúr, gyermekláncfű, porcsin és a disznóparéj